[ Turistično društvo Veternik | Babna gora  | Foto galerija | Kontakt]
[ Večer pod Veternikom | Salamijada | Dogaja se ]
   

TURISTIČNO DRUŠTVO VETRNIK

Le lučaj iz Ljubljane, pravzaprav slabih 20 km, in že smo na Babni Gori. Prekrasen kraj, vpet v nedrja Polhograjskih dolomitov. Tu smo pridni, dobri in pošteni ljudje, prav takšni kakršnih je mnogo po številnih slovenskih vasicah.

In želeli smo nekaj več! Želeli smo druženje, da vsaj malo oddahnemo od vsakdanjih skrbi, poklepetamo s sosedom, prijateljem, znancem iz otroštva...In odločili smo se.

Leta 1997 smo ustanovili Turistično društvo Vetrnik
Sprva le nekaj članov, pravih entuziastov in garačev. Naš cilj je bil jasen. Na Babno Goro pripeljati prireditev, ki bo privabila veliko število obiskovalcev ter dala kraju pečat prepoznavnosti. Dogovorili smo se in pričeli z organizacijo tekmovanja harmonikarjev na diatonični harmoniki, pokal Babne Gore, ki je obenem izbirno tekmovanje za finalno prireditev Zlata harmonika Ljubečne pod skupnim imenom Večer pod Vetrnikom.

In zakaj ime Vetrnik?
Po vetru, ki se predvsem v spomladanskih in jesenskih dnevih prikrade po globelih kraškega sveta, ki se je zarezal tudi v naš kraj, si utira pot med gozdove, travnike in vrhe ter poje mogočno pesem.
Ja, to je naš Vetrnik.

V društvi nas je vsako leto več, skoraj 60 članov beležimo. Sestajamo se ob poletnih večerih, modrujemo v zimskih mesecih. Želimo ohraniti prvinsko lepoto našega kraja, bogato tradicijo prednikov, izvirne domače recepte, odlično povrtnino, folkloro in predvsem iskrenost.
Trudimo se, da bi v naše kraje prihajalo še več obiskovalce, ki ljubijo dolge sprehode in neokrnjeno naravo.

Člani TD Vetrnik

TURISTIČNO DRUŠTVO VETRNIK
Babna Gora 11A
1355 Polhov Gradec

foto:Ivan Belec  

   

DVOJNI KOZOLEC - TOPLAR

V letu 1999 je bil iz Črnega Vrha na Babno Goro prepeljan 120 let star kozolec toplar, ki je bil pozneje obnovljen. Zaradi njegove uporabnosti in posebne gradnje, katerega bistveni del so visoki stebri - stogovci ter vodoravno položeni drogovi - late in ker je v celoti pokrit s streho, je slovenski kozolec izjemen med podobnimi poslopji v evropskih predelih. Včasih je služil za sušenje in shrambo raznih poljskih pridelkov, žita, detelje, fižola, sena in drugega ter kot poslopje za spravljanje vozov in različnega poljskega orodja. Danes je namenjen za klubske prostore TD Vetrnik in za organiziranje raznih kulturnih prireditev.


PIKNIK PROSTOR

Na Babni Gori smo doma prijazni in preprosti ljudje. Varujemo dediščino naših modrih prednikov in jo skrbno prenašamo na mlajše rodove. In prav zato, da je vse kot mora biti smo se povezali v Turistično društvo Vetrnik.

Okusite del naše lepote in spokojnosti in se nam, pridružite v poletnih mesecih.

Lahko najamete naš prireditveni prostor pod kozolcem. Nudimo dovolj miz in klopi, tekočo vodo, elektriko in parkirne prostore.

Za vse informacije se lahko obrnete na Mojco Černe, GSM 031 313 250, od ponedeljka do petka v času od 9:00 do 19:00.Turistično društvo Vetrnik se predstavi

Te dni Turistično društvo Vetrnik praznuje dvajset let delovanja, praznuje čas ustvarjanja, poguma in predvsem prijetnega druženja s člani in vaščani Babne Gore in okoliških vasi.

Pisati o dogodkih zadnjih dvajsetih let, ki so ustvarili ime Turističnega društva Vetrnik, je kot prijetno paberkovanje po lepih spominih. Je odstiranje znanega, doživetega, pretkanega z veliko predanosti in ljubezni do kraja, v katerem živimo in ustvarjamo.

Kako smo nastali in rasli
Vsak zakaj ima svoj zato in pri vzroku nastanka TD Vetrnik ni prav nič drugače. Porodila se je ideja, da bi v kraju organizirali regionalno tekmovanje harmonikarjev na diatonično harmoniko, kot predizbor za Zlato harmoniko Ljubečne, poimenovano Večer pod Vetrnikom, in zgodilo se je. Vedno se najde nekaj zagnancev, ki stremijo k boljšem in drugačnemu. Zbrali so se, sestavili delovna telesa in 22.4.1996 se je Turistično društvo Vetrnik uradno registriralo.

Potem je šla zgodba svojo pot, zmagovito pot ! Lotili so se nemogočega. Na Črnem vrhu nad Polhovim Gradcem so našli pravi biser kozolca toplerja. Razstavili so ga, prepeljali na Babno Goro in zopet postavili na prostor, ki krasi naš kraj. Bila je to izjemna delovna akcija, v kateri smo malodane sodelovali iz vsake hiše. Sledila je ureditev prostora, pozidava parapetnega zidu, stopnic, odra, zasaditev žive meje, postavite prireditvenega kozolčka, nabava klopi in miz, ureditev krajevnih smerokazov, napeljava elektrike do prostora, napeljava vode.

Nastal je čaroben prostor, ki pod svoje okrilje sprejme več sto ljudi, primeren pa je za manjša druženja, obletnice, dogodke.

Ko sem se lotila pričujočega pisanja sem se imela namen zahvaliti nekaterim zaslužnim članom društva, ki so s svojim nesebičnim delom pripomogli, da je vse tako kot mora biti. Pa sem si premislila ! Bojim se, da se mi kdo izmuzne, da ga spregledam, saj veste, ' kdor dela greši' in potem bo zamera prevelika, zato sem bom posameznemu imenovanju izognila. Da je bilo, opravljeno vse potrebno, je sodelovalo veliko spretnih rok in pametnih glav. Bili so to zidarji, tesarji, mizarji, samouki mojstri z lesom, mi delo obvladujejo profesionalno, električarji, vodovodarji, kovinarji, strojniki, gradbena mehanizacija, skorajda vrtnarji…in še in še, vse do posameznikov, ki vsako leto pokosijo travo okoli kozolca, porežejo živo mejo, pometejo pospravijo…, poskrbijo, da prireditve potekajo po predvidenem planu…... no vidite, koliko vas je ! Vsem skupaj kličem v imenu vseh nas Iskrena hvala !

Koliko nas je ?
Na dan 31. decembra 2015 društvo šteje 61 članov. Ponosni smo na starostno strukturo, ki je razgibana tako, kot mora biti. Najstarejši člani jih štejejo že krepko čet osemdeset. Mlajši nekaj čez deset. Enakopravno smo zastopane ženske in moški
In kaj počnemo ?
Marsikaj. Naša osrednja prireditev je ostala in bo Večer pod Vetrnikom, zaradi nje smo nastali in obstali. V društvo prihajajo novi in mlajši člani, polni dobrih in svežih idej.

Letošnjo sezono smo pričeli že 11. marca in organizirali kar 2 dogodka.

Želimno obujati našo prekrasno in bogato tradicijo, zato smo na predvečer Gregorjevega letos prvič organiziralo spuščanje Gregorčkov po Gradaščici. Na kopališču Žabnica se je zbralo lepo število mladih družin . Veselje otrok je bilo nepopisno. Naslednje leto ponovimo, dogovorjeno!

Omenjenega dne smo se ob sedmih zvečer zbrali na rednem občnem zboru društva. Pregledali opravljeno delo preteklega četa in si zastavili smernice za naprej.

Že nekaj let zadnjo nedeljo v mesecu aprilu organiziramo cvetlični sejem, prav tako pod kozolcem. Dogovorjeni smo z vrtnarstvom iz okolice Ljubljane. Po predhodnem naročilu nam dostavi balkonsko cvetje, zemljo in potrebna gnojila. Sledi še strokovno svetovanje in seveda prijetno druženje.

Lanskoletno prvomajsko kresovanje na Babni Gori je bil pravi bum. Zbralo se nas je toliko, da nas je 'gora komajda držala.' Pričeli smo še v popoldanskih urah, ko so svoj majhen kres kurili otroci in na njem veselo pekli hrenovke, kasneje, ko se je znočilo, pa smo na vrsto prišli 'tastari'. Kres, ki je nastajal že nekaj dni je mogočno zagorel in nad prijetno grel pozno v noč skupaj s prijetnim druženjem. In če je nekaj dobro, potem to ponoviš, zato kresovanje organiziramo tudi letos.

Pa še za konec
Govorim o koncu prispevka, da ne bo pomote. TD Vetrnik ne obrača plašča po vetru, se pa prepušča vetru, katerega je na Babni Gori veliko. Jadra in jadra, gre naprej skupaj z nami, člani društva. Te dni se intenzivno pripravljamo na postavite igral ob prireditvenem prostoru. Načrt, ki čaka že tretje leto, pa smo morali čez vrsto ovir. Sedaj se zaključuje in prepričani smo, da se bodo ob poletnih večerih na igralih igrali naši bodoči člani društva.

Mojca Černe